top of page
  • Skribentens bildJan

Addition passar bäst på mattelektionerna

Uppdaterat: 19 apr. 2023

För några år sedan var jag på en 10-dagars retreat i mellersta Sverige. Vi var ett stort gäng som satt hela dagarna och mediterade. Det var skönt just då, men gav mig faktiskt inget på lite sikt.


Det mest intressanta var de färdiginspelade föreläsningar som vi fick lyssna på varje kväll, där många kloka ord sades. En sak som fastnade i mitt huvud var att Buddha tydligen hade sagt att det viktiga var att bli fri från lidande. Han sa alltså inte ”skaffa dig lycka”.


Eftersom det var en vis man som hade sagt det, tog jag åt mig av det. Det som människor gör är att försöka bli lyckliga genom att addera: skaffa prylar, söka olika typer av kickar osv. Men Buddha menade att man i stället skulle ta bort!


Det var med detta i bakhuvudet som jag hittade den här meditationen som går ut på just detta – att ta bort saker ur ens sinne, saker som skvalpar omkring och gör att man blir orolig.


Bingo!


27 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page