top of page

Hur gör jag för att förlåta?

Uppdaterat: 19 apr. 2023

Oförätter är smärtsamma. De tar upp mycket tankekraft. Vi kanske lyckas trycka bort dem och glömma, men de finns där och gör oss mycket ömtåliga för minsta påminnelse.


Ett liv med ett sinne rent från oförätter är så oändligt mycket mer behagligt än ett liv som innehåller dem. En oförätt orsakar enbart lidande, så om det finns ett sätt att förlåta, skulle du då inte välja det?


Detta val är viktigt. Om jag inte är villig att i vart fall försöka förlåta är sannolikt det enda alternativet att fortsätta lida till dess att smärtan är så stor att jag blir villig.


En oförrätt är kombination av tankar och känslor i mitt sinne. Oförrätten utlöstes av att jag blivit behandlad på ett sätt som jag anser är oacceptabelt. Mina tankar och känslor kretsar kring detta "fel". Vi kan alltså identifiera oförätten som ett slags sinnesfigur - en massa av tankar och känslor - inuti vårt sinne.


Hjälper meditation mot ångest?

Vad är då förlåtelse? Förlåtelse inträder när vårt sinne har släppt de negativa tankar och känslor som är kopplade till den person eller händelse kring vilken oförättelsen kretsar. När vi kan tänka på personen i fråga utan att känna något agg inom oss är förlåtelsen fullbordad. (Det nu sagda ska inte missförstås så att vi behöver tycka att det personen har gjort är ok; vad det innebär är att vi bara inte längre kopplar någon smärtsam negativitet till det.)


Förlåtelse kan uppnås genom meditation.

  1. Sitt bekvämt. Slut ögonen. Tänk på händelsen och personen som är orsakat oförrätten.

  2. Det kommer nu att komma upp tankar och känslor av ilska, hat och sorg. Låt dem vara utan att göra något. Bekanta dig med dem. Välkomna dem. Streta inte emot. Andas lugnt. Gör detta i 10 minuter. Känns det för jobbigt kan du göra kortare tid.

  3. Avsluta med att ta några djupa andetag och säga tack inombords.

Gör detta varje dag. Med tiden kommer du att märka att de negativa tankarna kopplade till personen tappar i styrka. I takt med att detta sker kommer visdom att komma till dig om något ytterligare behöver ske, såsom att ta kontakt med personen i fråga.


Beroende på arten av händelse och personer inblandade tar sig förlåtelsen olika uttryck. I vissa fall kan den leda till en återknuten kontakt eller fördjupade band. I ett annat fall innebär den blott att jag kan gå vidare i livet utan att ständigt älta det förflutna eller bli upprörd varje gång en person eller händelse nämns.


Det är mycket lättare att göra meditation om man får hjälp. Det är därför att rekommendera att uppsöka ett meditationscenter. Stockholm Meditation tillhandahåller personligt guidad meditation varje dag. Läs mer på stockholmmeditation.se


28 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page