top of page

Hur man hanterar dåligt samvete och skuld

Uppdaterat: 19 apr. 2023

De flesta av oss bär på dåligt samvete och ånger gällande vissa händelser i livet. Det kan vara alltifrån att vi inte har varit där för någon i dennes svåra stunder, inte sagt "jag älskar dig" innan personen gick bort och inte varit tacksam eller visat uppskattning mot andra till att ha missat möjligheter i livet på grund av rädslor, såsom att tacka nej till ett arbetserbjudande eller tagit chansen på en kärlek.


Anledningen till att vi har dessa känslor är att vi är självcentrerade och bär på mycket stolthet. När vi lever för oss själva kommer vi oundvikligen att hamna i situationer av det slag som nämnts ovan. Då vår stolthet är skadad gör det för ont att hantera och vi försöker att trycka undan, glömma, eller "fixa" oss själva på olika sätt. Det blir dock aldrig "fixat" på det sättet.


Det vi kan komma ihåg här är att skuldkänslorna på ett sätt är en bra sak därför att vi kan växa av dem om vi hanterar det på rätt sätt. Om vi emellertid inte gör något åt dem, saknar de värde. Det finns inget självändamål i att bära skuld- och skamkänslor. För vissa människor kan skuldkänslor bli ett sätt att rättfärdiga eller beskylla misslyckanden i livet eller ett sätt att undvika att möta rädslan för att gå vidare i livet. Det är inte bra.


Det bästa sättet att bli av med skuldkänslor samtidigt som vi lär oss något av våra misstag är att fullständigt acceptera skuldkänslorna, att inte rygga för dem, att inte rationalisera eller rättfärdiga dem, utan att välkomna dem och sedan släppa dem.


Sätt dig ned. Slut ögonen. Se händelserna som orsakar obehaget hos dig. Minnesbilderna spelar upp sig som videoklipp i ditt sinne. Samtidigt kan det komma upp starka känslor av skam och skuld. Rygga inte för dessa. Låt dem komma. Var modig. Låt bilderna och de känslor som finns kopplade till bilderna sugas in i ett svart hål eller brinna upp i en eld.


Det här kan vara smärtsamt i början. Så gör det försiktigt och lite i taget. Efter hand kommer dock skuldkänslorna att gradvis försvinna samtidigt som en ödmjukhet, värme och tacksamhet infinner sig. Vi har nu vuxit som människor och lider inte längre av det dåliga samvetet samtidigt som vi inte kommer att agera på samma sätt igen.


Mindfulness i Sverige. Bästa meditationen. Hjälper meditation mot ångest?

Jag rekommenderar att meditera på ett meditationscenter med personlig vägledning. Det är effektivt när man har en guide som hjälper till. Gå gärna in på www.stockholmmeditation.se och boka en kostnadsfri introduktion.


Michael
749 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page