top of page

Meditation för ökat fokus och produktivitet

Uppdaterat: 19 apr. 2023

Vem känner inte igen sig att tankarna vandrar iväg? När man egentligen borde jobba kommer plötsligt ett mycket starkt behov över att kolla nyhetsflödet i mobilen?


Det finns massor med tips på hur man kan effektivisera sig och ändra vanor. Skriva att-göra-listor, prioritera, bestämma regler för mobiltider m.m. Detta är alla bra tips. Men går det att göra något mera grundläggande? Det är där meditation kommer in.


I grund och botten är anledningen till att vi inte kan fokusera på en sak att det finns distraherande tankar och känslor i vårt sinne. Dessa tankar och känslor grabbar tag i vårt fokus och för iväg det långt bort. Följden blir att ingenting blir gjort. Tänk om vi kunde bli av med dessa sinnesrörelser? Tänk vad mycket enklare livet skulle vara då och så mycket mer vi skulle få gjort.


Meditation är att ändra synsätt på dessa tankar och känslor.


Normalt sett är vårt angreppssätt ett av de två följande: antingen stretar vi emot distraktionerna och skjuter dem åt sidan inom oss eller så följer vi dem. I båda fall blir det en kamp. I det första fallet därför att vi hela tiden måste bråka med oss själva. I det andra fallet därför att vi efteråt ofta blir arga och besvikna på oss själva. I inget av fallen är vi produktiva.


Om vi ändrar angreppssätt till att göra oss av med distraktionerna istället för att skjuta dem åt sidan eller följa dem kommer vi att uppnå en förändring i grunden.


I denna blogg finns sedan tidigare beskrivit en grundläggande meditationsövning. Praktisera den regelbundet, så kommer det inträda en större medvetenhet kring vilka sinnesrörelser som sker inom dig. Med lite övning har du fått ett utrymme av frihet inombords.


När du känner att du har uppnått ett utrymme i ditt sinne som är fritt från tankar är det lätt att börja eliminera det som kommer i din väg. När det kommer en distraherande tanke kan du tänka att du tar tag i den och kastar eller för in den i en eld. Den har nu brunnit upp och du kan fortsätta med det du höll på med. Det viktiga här är att inte streta emot distraktionen, utan att bara låta den elimineras i sin egen krafts riktning, ungefär som ett sinnes aikido.


Med lite övning kommer du att kunna göra detta automatiskt och utan ansträngning. Med tiden skapar detta allt större utrymme av obelamrat medvetande inom dig. När ditt sinne arbetar från detta utrymme upplever vi något som brukar kallas för flow. Detta beror på att du nu arbetar från en ren källa av inspiration och kreativitet snarare än från en plats fylld med distraktioner, tankar och kval.

Det går att meditera på egen hand. Ett tips är dock att meditera på ett meditationscenter. Det underlättar enormt att få guidad meditation, stöd och hjälp av erfarna guider. Vi som skriver den här bloggen har alla mediterat på Stockholm Meditation.


Läs mer om deras verksamhet på www.stockholmmeditation.se
30 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page