top of page

Promenadmeditation - kan jag gå och meditera samtidigt?

Uppdaterat: 19 apr. 2023

Meditation kan egentligen utföras närsomhelst. Det är inte nödvändigt att sitta i ett meditationsrum med ögonen slutna.


Faktum är omständigheter i vår omgivning ger goda förutsättningar för att se oss själva. En irriterande kollega får oss att se våra dömanden, en utmanande uppgift får oss att se vår stress, en regnig dag kan få oss att se våra förväntningar. När vi kan se oss själva, kan vi också göra något åt det.


Ett bra sätt att börja att träna sig på att meditera i vardagen är genom s.k. promenadmeditation (eller "walking meditation").


Gör så här:


  1. Välj ett fint promenadstråk där du kan gå i lugn och ro. Det är bra om du i förväg har bestämt början och slutet på promenaden. I Stockholm är exempelvis Djurgården, Hagaparken eller Rålambshovsparken med omnejd bra områden, men det finns givetvis hur många andra fina ställen som helst.

  2. Promenera i lugn takt medan du observerar dina tankar och känslor. Bara observera. Försök inte att trycka undan något. Allt möjligt kan poppa upp i huvudet, såsom "fungerar detta?" "vad gör jag?" "gör jag rätt?". Det spelar ingen roll vad det är, låt det komma och bara observera.

  3. Låt tankarna försvinna i takt med att de kommer upp. Föreställ dig att tankarna flyger in i en eld i samband med att de dyker upp. Med lite övning kommer detta att gå automatiskt.

  4. Praktisera två-tre gånger i veckan ca 20 minuter åt gången.

Vad som sker nu är att sinnet börjar att tömmas ut. Detta gör att vi gradvis börjar se saker i ett nytt ljus och från ett annat perspektiv. Sinnet blir flexibelt och vi kan med enkelhet anpassa oss till ständigt föränderliga situationer. Kanske är kollegan som jag tidigare avfärdat som irriterande faktiskt inte alls irriterande? Kanske kan jag med lätthet se vad jag kan göra på en regnig dag?


Även om det går bra att meditera på egen hand, hjälper det mycket att göra det tillsammans med andra. Stockholm Meditation är ett meditationscenter på Gästrikegatan 8 i Vasastan. De erbjuder personligt guidad meditation både på centret och online. Läs mer på www.stockholmmeditation.se. Boka gärna en kostnadsfri introduktion och prata med guiderna så kan du få mer tips.
38 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page