top of page

Skillnaden mellan att släppa och förneka

Uppdaterat: 19 apr. 2023

Ibland undrar folk vad skillnaden är mellan att släppa och trycka ned/förneka sina tankar och känslor. Det kan vid en första anblick vara svårt att förstå skillnaden mellan att inte låta något kontrollera en och att förneka det hos sig själv.

Det är dock en fundamental skillnad. Om vi förnekar eller trycker undan det som vi bär inom oss leder det i slutändan till att vi blir utbrända, får något slags nervsammanbrott eller blir sjuka. Detta händer ofta när vi inte kan acceptera oss själva som vi är, d.v.s., vi inte vill kännas vid det vi tänker och känner eller de motiv som styr oss.


En person som exempelvis har en stark ram och uppfattning om rätt och fel hamnar ofta i ett undertryckande av sina känslor. Om personen i fråga alltid vill vara positiv, ärlig eller "kärleksfull", hamnar hen lätt i ett stadium av stark obalans. Hen försöker tvingar sig att tänka positivt eller vara glad. Följden blir att personen trycker undan sina negativa tankar och känslor. Ofta blir en sådan person väldigt dömande mot sig själv och mot andra; inombords plågas hen ofta av ångest och oro.


Ett annat exempel är en person som måste vara duktig. En sådan person uppfattar - lite tillspetsat - att världen står och faller med dennes insats. Det kan vara på arbetet, i familjelivet eller i andra sammanhang. En sådan person har svårt att be om hjälp, delegera arbetsuppgifter eller lita på andra. Inombords är personen väldigt otrygg i sig själv, men klarar inte av att kännas vid sina behov av att bli lyssnad på, förstådd, få tröst och kärlek och försöker istället - mer eller mindre omedvetet - att dölja detta genom att vara duktig och stark. En sådan person riskerar med tiden att bli utbränd och sjuk.


Meditation är ofta en bra lösning för att komma tillrätta med dessa problem. När vi mediterar blickar vi inåt och rannsakar oss själva och blir medvetna om våra mönster. Genom att vi blir medvetna om våra mönster kan vi acceptera dem. När vi accepterar dem kan vi också börja att släppa dem. Då inträder det en varaktig förändring och vårt sinne blir fritt.


I den ovannämnda fallen blir resultaten dessa:


Den som alltid vill vara kärleksfull och positiv tillåter sig nu att även se sina mörka sidor, såsom hat, avundsjuka, dömanden, ilska, sorg, irritation m.m. Detta leder till att personen efter hand kan acceptera sig själv, vilket lättar på den inre konflikten. Genom meditation får personen ett verktyg för att släppa dessa tankar och känslor och kommer med tiden att bli naturligt balanserad. En naturlig ro infinner sig i personens inre. Hen blir rak och ärlig kommer att bli behaglig att vara med.


I det andra fallet kommer personen i fråga att tillåta sig att vara svag, våga säga ifrån när det blir för mycket, våga be om hjälp. Hen kommer att tillåta sig själv att misslyckas och inte göra allting perfekt. Hen kommer att må betydligt bättre och ha en större inre frid. Personens kapacitet kommer också att öka då personen vågar prova ny saker samt kan släppa andra människor in på livet och uppnå synergier och samarbeten med andra.


Att börja meditera är det bästa som vi kan göra för oss själva. Det leder till en ökad självkännedom och snabba resultat i fråga om välmående.

48 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page