top of page
  • Skribentens bildHildur

Varför kan jag inte sova?

Uppdaterat: 19 apr. 2023


Många känner nog igen känslan av att ligga i sängen sent på kvällen med ögonen halvöppna medan tankarna lever sitt helt egna liv. Händelser från dagen som varit, samtal vi haft med kollegor eller vän ner, planer eller tankar om framtiden, minnen från det förflutna… ibland flyter allt samman till ett enda stort virrvarr.


Många upplever också att de vaknar upp mitt i natten utan att kunna somna om, särskilt när de genomgår stressiga perioder i livet. När vi sover kommer våra obearbetade tankar och minnen upp och plågar oss.


En bra sömn är en av nyckelfaktorerna till såväl en god psykisk som fysisk hälsa. Många med sömnproblem söker sig till en läkare som en första åtgärd. Det är dock möjligt att komma tillrätta med grundorsakerna till sömnproblemen med hjälp av meditation.


Det är viktigt att ge sig själv tid att bearbeta tankar och tömma sinnet för att kunna slappna av bättre och få mer utrymme inombords. Vi behöver ge vårt sinne en liten ritual på samma sätt som att vi inför sänggåendet borstar tänderna, tar en dusch eller tar på oss en skön pyjamas. På samma sätt kan vi förbereda vårt sinne.


Meditation är ett kraftfullt sätt att inte bara slappna av på, utan också för att bli av med tankar. På det sättet blir vårt sinne mindre belamrat och vi kan se livet från ett större perspektiv. Problemen blir mindre och det förflutna ter sig mindre viktigt. Det är därför meditation lugnar ner vårt sinne. Det ger oss ett perspektiv från vilket vi kan släppa våra tankar. Mer perspektiv betyder ett större sinne. Ett större sinne betyder mer tolerans och förmåga att hantera situationer och känslor som dyker upp i vårt dagliga liv… även nattetid! Utan meditation tar tankarna lätt över, vilket gör dem svåra att bortse från; de framstår så verkliga oavsett hur förvirrande och irrationella de än är.


Att hitta sitt sanna jag genom meditation innebär att man får styrkan att säga ”det här är bara tankar, de kan inte kontrollera mig!” Att ha en sådan förmåga är en superkraft som gör att vi växer och förstår livet bättre än vi någonsin trott vara möjligt. Att avsätta tid till meditation är i det långa loppet dessutom tidsbesparande eftersom det skänker oss klarhet och vila.


Nästa gång som tankar eller stress håller dig vaken eller hindrar dig från att fokusera, reflektera på dem och fråga dig själv om dessa orostankar verkligen är nödvändiga eller om de hjälper dig på något sätt? Om du kunde säga farväl till dem, skulle det då inte vara värt det?


Hildur

30 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page