top of page

Hur hanterar man avundsjuka?

Många människor kämpar med att hantera sin avundsjuka. Det kan vara riktigt tufft eftersom det är så skambelagt att vara avundsjuk. Själv har jag varit avundsjuk så länge jag kan minnas, men tack vare meditation har jag nu hittat ett effektivt sätt att bli fri från avundsjuka.


Varför känner vi oss avundsjuka?


Anledningen till varför vi känner avund beror på mindervärdeskomplex. På grund av vårt mindervärdeskomplex jämför vi oss med andra och säger till oss själva att vi inte duger om vi inte är bättre än, eller åtminstone lika bra som, andra. Eftersom sådana standarder är omöjliga att uppnå (och även om vi skulle uppnå dem blir vår triumf kortvarig då vi snart hittar andra att jämföra oss med), blir vi arga och bittra på oss själva, på andra människor och på livet självt.


I mitt fall var jag väldigt avundsjuk på människor som var mer drivna än jag, som var modiga och generösa, och inte blyga, fega och småaktiga som jag. Jag avundades i synnerhet dem som hade bättre sociala förmågor och var mer populära bland kvinnor. Trots att jag hade talanger inom många områden dög det inte. Jag kunde inte uppskatta vad jag hade. Jag ville vara entreprenör. Jag ville starta ett företag, jag ville vara stark och självständig. Men jag kunde inte göra det. Jag var för blyg, för mjuk, för känslig för kritik och för lat. Det enda jag kunde se var mina brister. Jag hatade mig själv för dessa brister, och jag hatade andra och mitt liv också.

Meditera och hantera avundsjuka. Meditationscenter i Stockholm

Jag försökte förbättra mig själv. Jag lärde mig nya färdigheter. Jag läste alla självhjälpsböcker som jag kunde komma över. Jag registrerade bland annat ett företag för att sälja bantningspulver. Jag gjorde några små framsteg, men jag stötte snart på en vägg. En vägg som jag inte kunde övervinna. Jag kunde helt enkelt inte hantera misslyckanden och avslag. Jag var extremt känslig för avslag; när det hände drabbades jag av hemska ångestattacker och ville bara ta livet av mig själv. Det var så frustrerande och så smärtsamt. Jag sjönk djupare in i bitterhet och ilska.


Rationalisering, positivt självprat och utveckling av färdigheter hjälper inte


Vi kan försöka vara rationella och tala om för oss själva: "Det är inte så illa. Jag äter tre mål om dagen, jag har tak över huvudet, pengar och ser hyfsat bra ut." Vi kan också försöka med att intala oss själva att vi är bra: "Jag älskar mig själv. Jag är duktig på det jag gör, etc." Men att rationalisera på detta sätt hjälper inte. Vårt sinne botas inte av rationellt tänkande eller positivt självprat. Anledningen till varför vi känner som vi gör beror på det djupt rotade mindervärdeskomplexet i våra sinnen. Det går inte att rationalisera bort den där känslan av otillräcklighet.


Problemet löses heller inte genom att bli riktigt bra på något. Visserligen kan det ha ett värde av andra skäl, men det är inte en lösning på problemet med avundsjuka: oavsett hur bra man blir på något, kommer avunden finnas där och vänta på en möjlighet att visa sitt fula tryne när man minst anar det. Att bli duktig på något medan man håller fast vid känslan av mindervärdeskomplexet leder snarast till att kopplingen mellan den upplevda självkänslan och ens förmåga/prestation ännu starkare, vilket i sin tur gör att man utvecklar arrogans, tävlingsinstinkt och brist på empati.


Nej, det enda sättet att verkligen bli lycklig och nöjd med sig själv är att hantera roten till problemet, det vill säga själva mindervärdeskomplexet.


Bli av med roten till avundsjuka genom meditation


Smärtan i mitt sinne drev mig till vansinne, och jag sökte desperat efter en lösning. När jag var runt 32 år började jag meditera. Det var det bästa beslutet jag tagit i mitt liv. Plötsligt hade jag ett verktyg med vilket jag kunde börja arbeta med för att bli medveten om mina mindervärdeskomplex, arbeta på dem och notera en förändring inifrån.


Genom meditationen kunde jag se tillbaka på mig själv och identifiera tillfällen i mitt liv då jag känt mig otillräcklig och avundsjuk, och släppa taget om de ögonblicken. Det var en gradvis process och det tog tid, men jag var fast besluten att göra det och fick också stor hjälp av duktiga meditationsinstruktörer.


Jag blev medveten om tanke- och känslomässiga mönster i mitt sinne och hur dessa kontrollerades av mitt underliggande mindervärdeskomplex. Med hjälp av meditationsmetoden kunde jag sedan slänga bort dem. Gradvis förändrades mitt sinne. Jag började acceptera mig själv som jag var: jag var bra på vissa saker och dålig på andra saker. Jag var inget särskilt och behövde heller inte vara det! Jag var en vanlig människa och det är okej. När denna acceptans sjönk in försvann också avundsjukan, ilskan och bitterheten.


Jag slutade jämföra mig med andra, och jag var inte längre så rädd för att göra misstag eller bli avvisad. Jag insåg att livet är en fantastisk gåva. Jag har fått allt jag behöver för att kunna göra det bästa av mitt liv. Ödet låg i mina egna händer. Vilken glädje!


Allt detta skedde naturligt som ett resultat av meditationen. Ett rent och sant sinne började uppenbara sig inom mig, och jag blev klokare och mer mogen. Som tidigare påpekats kan man inte tvinga sinnet till en sådan utveckling genom att övertala det eller försöka tänka "positivt". En förutsättning är att sinnet rensas från mindervärdeskomplexet; ett rent sinne är naturligt positivt.


Så till alla som brottas med avundsjuka: börja meditera. Det fungerade för mig, och jag är säker på att det kommer att fungera för er också.


Michael

20 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page