top of page

Hur slutar jag att hata?

Jag brukade känna mycket hat. Ofta tillbringade jag mina dagar med att gå runt och hata både det ena och det andra. Om någon exempelvis hade betett sig illa mot mig ville jag gärna utkräva en fruktansvärd och oproportionerligt stor hämnd. Jag hade otroligt mörka tankar. Så mycket hat!


Var hatet kommer ifrån

Gratis meditation i Stockholm. Meditation för nybörjare.

Hatet kommer från känslor av mindervärdeskomplex, girighet, lathet och maktlöshet. Ju mer vi har av dessa känslor, desto mer benägna är vi att hata. Vi kräver mycket av livet, men när vi upplever att vi inte har kapaciteten eller drivet att skapa ett sådant liv, blir vi istället arga och frustrerade. Det är alltså egentligen inte andra människor vi hatar. Eftersom vi är missnöjda med oss själva, är det snarare oss själva som vi hatar. Dock vill vi inte se eller ta ansvar för detta. Istället låter vi hatet riktas utåt, förpesta och förorena allt i vår väg: dem som vi tycker är bättre än oss, dem som vi ser ner på, dem som har samma svagheter som oss, samhället, normer, grupper, trender, politiker, kändisar. Nej, ingen går säker för vårt hat.


Det börjar med oss själva. Det är enkelt att se. De dagar man känner sig nöjd med sig själv finns inga tankar på hat. Man vill bara omfamna andra, eller hur? Men när vi inte känner oss nöjda med oss själva, återgår vi lätt till att hata. Det verkar som om det är lättare att hata än att faktiskt göra något åt vår situation. I min mening verkar detta gälla för allt som är negativt i den mänskliga sinnet, såsom ilska, depression, ångest, osv. Vi tycks föredra att vara olyckliga eftersom det ger oss en ursäkt för att inte göra det vi behöver göra, nämligen att ta ansvar för vårt inre, arbeta med det och gå vidare.


Att släppa hatet


Det finns säkert många olika sätt att arbeta med sitt hat. För mig fungerade meditation väldigt bra. Meditation är en introspektiv process genom vilken vi tittar inåt för att ta reda på vad som finns där, och låter det gå. När vi släpper det negativa vi håller fast vid i våra sinnen, börjar vi naturligt att känna oss lättare och lyckligare inuti.


Det är särskilt bra att bli medveten om alla tillfällen i livet när vi har känt oss underlägsna, avundsjuka eller allmänt missnöjda med oss själva. Dessa minnen är fulla av negativa kopplingar och när vi ser tillbaka på oss själva manifesteras dessa kopplingar som starkt negativa känslor, som hat eller ilska. När de dyker upp i sinnet är det dags att göra sig av med dem. Vi kan låta dem försvinna som rök eller bränna dem i en eld med hjälp av meditationsmetoden. När vi övar på detta blir vi medvetna om hur mycket skräp vi faktiskt har i vårt sinne. Ibland känns det oändligt. Men om vi praktiserar kontinuerligt blir vårt sinne mer fridfullt och vi börjar få förmågan att gå vidare.


En annan viktigt sak är att bli medveten om vilka krav man ställer på sig själv. Inte sällan kan dessa krav vara orimligt höga, vilket leder till frustration. Genom meditation kan man bli medveten om dessa och släppa bindningarna till dessa också. Det betyder inte att man blir passiv eller slutar att söka uppfylla sina drömmar, det betyder bara att man kan acceptera sin nuvarande situation bättre utan att ständigt leva i känslan av att vara otillräcklig.


När vi tömmer sinnet på detta sätt börjar vi att acceptera oss själva som vi är. Nästa steg följer naturligt, vilket är att tillåta oss själva att faktiskt älska oss själva. (Jag säger "tillåta oss" eftersom vi har varit så vana vid att hata oss själva att bara tanken på att älska oss själva kan verka absurt till en början.)


Mindfulness, yoga och meditation i Stockholm. Klasser för nybörjare.

Den kärlek vi känner för oss själva är inte en stöddig, skränig eller stolt kärlek, det är en öm och accepterande kärlek eftersom den kommer från den sanna självkänslan, källan. Denna insikt väcker en ödmjuk vilja att växa och utvecklas till att bli en bättre människa. Vi vill lära oss nya saker, uppmuntra och hjälpa andra och bidra med värde till världen. Det är en vacker process. Sakta börjar vi blomma. Gradvis slutar hatet att ta upp vår tid och energi och vi börjar fokusera på positiva saker i livet.Förvandling


Meditation är en process genom vilken en inre förvandling sker. Meditera dagligen, men - mycket viktigt! - glöm inte att handla. Vad jag menar med att handla är att anstränga sig för att lära sig nya saker, hjälpa andra, ta hand om andra och i allmänhet arbeta i en riktning som styrs av din inre visdom och nyfunna självkärlek och självacceptans.


Jag sköt upp handlandet alltför länge. På grund av min lathet mediterade i tron att det ensamt skulle ta hand om allt, men det räcker inte. Att agera är avgörande för att vi ska kunna förändras på djupet. Endast då kan vi växa, bli helt befriade från hat och utvecklas till verkligt vackra människor.


Michael

67 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page