top of page

Hur hanterar man misslyckanden?

Uppdaterat: 19 apr. 2023

Jag har två bra tips på hur man hanterar misslyckanden: 1. Misslyckas mera. 2. Meditera. Dessa tekniker fungerar som allra bäst i kombination med varandra.


Träna på att misslyckas

Hur kan vi bli bra på att hantera misslyckanden? Genom att träna, såklart! Det är samma princip som gäller överallt; ju mer vi tränar desto bättre blir vi. Det är fånigt att tro att en livsföring som bygger på att vi ska söka undvika misstag på något sätt skulle kunna göra oss bra på att hantera dem.


Livet är fullt av misslyckanden. Det går i princip aldrig som man har tänkt sig. Jag förmodar att man kan säga att vi misslyckas nästan hela tiden. Även om klockan bara är strax efter 12 på dagen har jag redan hunnit med ett antal misslyckanden. Jag hade planerat att stiga upp tidigt och läsa min språkläxa, men jag misslyckades och gav efter för min lathet. Jag hade ett möte med en person under förmiddagen och misslyckades med att förstå henne. Jag misslyckades också med att få beröm från min kollega för ett arbete som jag hade utfört. Tänk så många misslyckanden! Kanske är det lika bra att jag gräver ner mig någonstans!


Det vi behöver inse är att livet aldrig kommer att passa oss. Det kommer aldrig att bli som vi planerat. Vi har en tendens att leva i en fantasivärld där vi förväntar oss och kräver att livet ska vara på det sätt som vi vill ha det. Även om vi rent logiskt kan förstå att detta är en fantasi, tror vi undermedvetet på den. Vi tillmäter fantasin värde och mening. Nu är det dags att lägga ner den fjantiga charaden. Livet kommer aldrig bli som vi tänkt oss. Aldrig. Punkt och slut.


Mindfulness i Stockholm

Mot denna bakgrund är det mycket bättre att acceptera misslyckanden som en del i livet. Ändra inställning till misslyckanden. Det är inte dåligt att misslyckas. Istället för att undvika misslyckanden, träna på att misslyckas så mycket du kan. Över tid kommer det inte vara en stor sak att misslyckas. På ett naturligt sätt kommer du att bli riktigt duktig på att hantera dem.


Meditera

Som ett komplement till ovan nämnda misslyckandeträning, rekommenderar jag starkt att meditera.


Det är framför allt två anledningar till att vi lider av misslyckanden. Den ena är att vi skäms för att vi har gjort “fel”. Vår stolthet har blivit skadad och det gör ont. Den andra anledningen är att vi tar misslyckandet till intäkt för att ett värdefullt tillfälle har gått oss förbi. Att vi känner så beror på vårt mindervärdeskomplex (känslan av att inte duga) och på vår girighet (tron att vi behöver något mer för att vara bra).


Genom meditation kan vi se hur vårt sinne fungerar och tömma ut de mekanismer som skapar smärtan. Vi kan alltså göra oss av med såväl stolthet, mindervärdeskomplex som girighet. Ju mer vi gör oss av med dessa tankar och känslor, desto mindre kommer vi att bry oss om huruvida saker och ting går vår väg eller inte.


Nuförtiden ser jag misslyckanden (även framgångar, faktiskt) enbart som feedback. Misslyckandet visar mig någonting om mig själv, om mitt sinne. Jag kan se vad det är jag bär på inombords och släppa det med hjälp av meditationsmetoden. Om misslyckandet visar mig ilska eller irritation, släpper jag det. Om misslyckandet plockar fram sårade känslor, låter jag dem försvinna. Och om jag upplever avundsjuka, kastar jag bort den.


Syftet med misslyckanden

Meditationen har gett mig ett större perspektiv. Jag inser att allt är tacksamt eftersom varje “misslyckande” är en möjlighet för mig att frigöra mitt sinne genom att tömma ut det. Ett fritt sinne är ett naturligt lyckligt sinne. Ett fritt sinne är också vårt sanna och ursprungliga sinne. Vi bör sträva efter att befria vårt sinne och finna vårt sanna jag. Jag tror att det är det verkliga syftet med misslyckanden, liksom med livet som sådant.


Michael


54 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page