top of page

Hur man lever i nuet

Uppdaterat: 19 apr. 2023

Jag vill lära mig att leva mer i nuet. Hur gör jag?


Detta är en fråga som vi som mediterar ofta får höra. Men vad är det man menar när man säger att man inte lever i nuet? Det kan väl inte finnas något annat än nuet? Varför kämpar vi ändå med dessa frågor?


Vad är nuet?


Nuet är det som existerar enbart just nu. Imorgon kommer nuet att existera enbart just nu. Allt som har hänt i det förflutna har också ägt rum i nuet.


Nuet är det som alltid finns till skillnad från framtid och det förflutna. Framtid och det förflutna utgör endast idéer och koncept i varje människas sinnesvärld. Det går inte att ta på framtiden eller det förflutna. Det går inte att leva där. Varken framtiden eller det förflutna existerar således på riktigt i världen.


Nuet det enda som är verkligt. Man kan därför sätta likhetstecken mellan verklighet och nuet. Nuet är det som är.


Mindfulness. Silent retreat. Gratis meditation.

Om nuet är det enda som är, varför lever vi inte där?


Det folk menar när de säger att de vill leva i "nuet" är att de är fast i sina tankar och önskar komma loss från dessa tankar. Det är alltså dessa tankar och förnimmelser som "blockerar" nuet.


Vårt liv upplevs inom vårt sinne. Vår sinnesuppfattning är vårt liv. För att leva i nuet behöver vi ha nuet i vårt sinne. Då nuet är verkligheten behöver vi alltså ha verkligheten i sinnet istället för fantasier. Hur får vi det?


Eftersom nuet är det enda som hela tiden existerar är det också vårt naturliga stadium. Man kan uttrycka det så att nuet är vårt sanna jag eller vår sanna natur.


För att hitta "nuet" behöver vi ta bort allt som inte är nuet, dvs. våra vandrande tankar och känslor. När dessa blockeringar är eliminerade återstår endast nuet. Vi har då blivit ett med nuet och nuet är ett med oss. Vi har uppnått verklighet. Denna insikt - och detta stadium - kan också benämnas upplysning.


Hur vi finner nuet


För att göra sig av med våra blockeringar behöver vi rensa ur sinnet från distraherande tankar och känslor. Denna utrensning görs med hjälp av meditation. Genom att systematiskt rensa ut det som finns i vår sinnesvärld framträder nuet steg för steg.


När vi lever i nuet lever vi utan blockeringar. Vi fokuserar endast på det vi gör och kan på det sättet nå framgång. Vårt liv "flödar" likt vatten. Det är att leva som ett med andra och världen. Det är sann ro och sann glädje.


Den här korta videon beskriver väl hur man lever i nuet. Ta gärna en minut och titta.


Var kan jag lära mig mer?


Om du önskar lära dig mer om hur du kan leva i nuet, rekommenderar jag såklart meditation. På www.stockholmmeditation.se kan du boka en kostnadsfri introduktion och träffa en guide som berättar hur du gör.


Michael

85 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page