top of page

Vad är skillnaden mellan meditation och avslappning?

Uppdaterat: 19 apr. 2023

Det är många som undrar vad skillnaden är mellan meditation och avslappning.


Svaret står att finna i syftet med övningen: Är syftet enbart kroppslig eller mental avslappning är det fråga om avslappning. Är syftet emellertid att reflektera över sig själv, lära känna och förstå sig själv samt acceptera sig själv är det fråga om meditation.


Genom att bli medvetna om oss själva kan vi finna rötterna till våra problem, öka motståndskraften, lära oss att hantera våra känslor, finna klarhet och inre frid. Meditation är således ett kraftfullt verktyg för att aktivt ta tag i våra problem och långsiktigt jobba på vårt välbefinnande.


Här är en liten meditationsövning.


  1. Avsätt 10 minuter per dag för meditation.

  2. Hitta en lugn plats där du kan sitta bekvämt.

  3. Ta fem djupa andetag. Andas in djupt till dess att du känner att luften når ned till naveln. Andas sedan långsamt ut. Var uppmärksam på andningen; det underlättar möjligheten att lägga tankarna åt sidan.

  4. Gå igenom alla händelser som under den senaste tiden har gett dig stress eller oro. Låt dem naturligt komma upp utan att döma. Betrakta dem utan att försöka förändra eller stoppa det. Låt dem passera.

  5. Visualisera hur tankarna skingras som moln på himlen och upplev hur sinnet lugnar ned sig.

  6. Avsluta meditationen med att ta fem djupa andentag och uppskatta möjligheten att låta tankarna försvinna.Skillnaden mellan mindfulness meditation och yoga

Genom denna enkla övning har vi ett verktyg att betrakta oss själva och vårt inre liv. Denna betraktelse leder till ökad förståelsen för oss själva och vår omvärld, något som är oumbärligt för att uppnå inre frid och välbehag.


Det är således viktigt att inte blanda ihop avslappning med meditation. Det är två väsenskilda aktiviteter. Endast meditation leder till en varaktig förändring inombords och ett långsiktigt resultat.


Läs gärna mer på stockholmmeditation.se
173 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page